Kokeilemalla kehittämisen käsikirja nyt kirjakaupoissa!
Nyt on aika hieno fiilis. Kirjoitin viime vuonna kirjaa yhdessä Aalto-yliopiston MIND-tutkimusryhmästä tuttujen kollegojen Lotta Hassin ja Reetta Mailan kanssa. Julkaisuaikataulun venyminen, syksyn työkiireet ja kymmenet korjauskierrokset, mitä kirjan hiominen vaati, johtivat yhteen oman elämän raskaimmista ajanjaksoista. Tämän vuoksi myös organisaatiomuotoilusta kirjoittaminen oli jätettävä tauolle.
Kirja saatettiin kuitenkin painoon juuri ja juuri aikataulussa. Nettisivut sain valmiiksi loppiaisena. Nyt voi huokaista helpotuksesta ja katsoa uteliain mielin, mitä tästä kaikesta seuraa.
Kehitä kokeillen on tarkoitettu ennen kaikkea työkirjaksi ja käytännön oppaaksi. Käymme läpi muun muassa:
Mihin kokeiluja tarvitaan
Milloin suunnitella ja milloin kokeilla
Millainen on kokeilemalla kehittämisen prosessi
Miten kokeiluihin nojaavia projekteja hallitaan
Mitä on kokeilevan projektin suunnittelu ja seuranta
Miten yksittäiset kokeilut suunnitellaan
Miten erilaisia prototyyppejä käytetään
Miten erilaisia kokeiluja tehdään käytännössä
Miten kokeiluista opitaan
Esittelemme useita eri tapoja tehdä kokeiluja ja kerromme käytännön esimerkkien kautta, miten kokeiluja on hyödynnetty erilaisissa tuote- ja palvelukehitysprojekteissa sekä eri organisaatioiden sisäisten toimintatapojen kehittämisessä. Tarjoamme myös työkaluja esimerkiksi kokeilujen suunnitteluun ja niistä oppimiseen. Osa näistä on saatavilla myös ilmaiseksi kirjan nettisivujen kautta.
Olen pannut merkille viime kuukausien aikana, että varsinkin julkisella puolella kokeiluista kyllä puhutaan paljon, mutta harva tuntuu ymmärtävän sen syvällisemmin, mitä kokeileva toimintatapa oikeasti on. Pessimistisesti voisi sanoa, että kokeilu-sana on vain tullut tilalle kun puhutaan hankkeesta, projektista tai pilotista, mutta sisällöllisesti mikään ei ole muuttunut. Toivon todella, että kirjan avulla saataisiin laaja-alaisesti paikattua tätä aukkoa osaamisessa.
Toinen toive ja tarkoitus mihin kirjalla pyrimme, on tuoda kokeileminen tasaveroiseksi menetelmäksi suunnittelun rinnalle. Se, missä määrin kumpaakin lähestymistapaa käytetään, tulisi määräytyä kontekstin mukaan. Ei sen mukaan kumpaa on totuttu käyttämään tai kumpaa on koulussa opetettu. Mitä enemmän uutuusarvoa, kompleksisuutta ja epävarmuutta jokin asia sisältää, sitä vähemmän voidaan turvautua prediktiiviseen suunnitteluun.
Kokeilemista voidaan helposti pitää epäjärjestelmällisenä ja kaoottisena tapana tehdä asioita, mutta tämä näkemys juontuu enemmänkin ymmärtämättömyydestä kuin todellisuudesta. Päinvastoin. Kokeilemalla kehittäminen on erittäin systemaattista ja kurinalaista toimintaa. Se on myös vaativaa sekä älyllisesti että henkisesti, mutta samalla erittäin palkitsevaa.
Toivottavasti tartut kirjaan ja koet sen mielenkiintoiseksi. Tsemppiä tuleviin kokeiluihin!